KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka

 

Cześć! Witam na stronie biblioteki i zachęcam do CZYTANIA KSIĄŻEK!!!

"Bo czytanie to (...) odnajdywanie własnych bogactw i własnych możliwości przy pomocy cudzych słów" 
                                                                                           ~ J. Iwaszkiewicz

 

  Godziny otwarcia:

Poniedziałek - piątek:   8.30 - 14.30

 

Biblioteka szkolna jest pracownią interdyscyplinarną, służącą realizacji potrzeb dydaktyczno-wychowawczych szkoły. Czytelnikami biblioteki są uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły. Jej dzieje są nierozerwalnie związane z powojenną historią szkoły i sięgają 1947r. (1 września 1947r. zostało otwarte Gimnazjum Przemysłowe Przetwórczo-Papiernicze przy ul. Zamenhofa).  
   
Obecnie biblioteka mieści się na parterze i posiada jedno pomieszczenie, w którym znajduje się wypożyczalnia i czytelnia.                                                        

Biblioteka dysponuje 15-tysięcznym księgozbiorem, w tym lektury, książki zawodowe i beletrystyka. Czytelnia biblioteki pełni funkcję dodatkowej sali lekcyjnej, czasami odbywają się w niej wieczornice, imprezy okolicznościowe np. „poczta walentynkowa”. Uczniowie korzystający z czytelni mogą sięgać po księgozbiór podręczny i czasopisma.

 



NOWOŚCI BIBLIOTECZNE

    

    

    

    

    



AKTUALNOŚCI

 

Biblioteka szkolna Technikum nr 18 w okresie pandemii COVID-19

Obowiązki czytelników: 

  1. Czytelnicy będą obsługiwani przy głównym wejściu do biblioteki – nie mogą wchodzić bezpośrednio do biblioteki i samodzielnie wyszukiwać książek.
    2. Powinni przestrzegać przyjętych zasad bezpieczeństwa sanitarnego, stosować jednorazowe rękawiczki lub płyn dezynfekujący.
    3. W celu zminimalizowania możliwości zarażenia wirusem w punkcie obsługi czytelnika będzie wyznaczona strefa komunikacyjna ( oznakowana na podłodze): 
    - dla osoby oddającej książki i/lub oczekującej na wypożyczenie
    4.W strefie może przebywać jedna osoba. Zabrania się przekraczania ciągów komunikacyjnych. Czytelnicy czekają na swoją kolej na korytarzu w  bezpiecznej odległości 1,5-2 m. 
    5. Przynoszone przez czytelnika książki będą odkładane na stół, specjalnie do tego przygotowany, z którego bibliotekarz będzie je sam odbierał. 
    – przejście dezynfekcji i okresowej kwarantanny (strefa niedostępna dla użytkownika). 
    6.Dla usprawnienia pracy biblioteki czytelnik, który chce wypożyczyć książkę powinien mieć przygotowany spis tytułów, lub  sprecyzować jaki rodzaj literatury chce wypożyczyć. To pomoże bibliotekarzowi w przygotowaniu oferty książek, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb użytkownika.
    7. Czytelnicy mogą składać zamówienia książek drogą elektroniczną przyjętą w szkole ( Librus wiadomość do bibliotekarza z prośbą o zarezerwowanie książki).
    8. Czytelna na okres pandemii zastaje wyłączona z użytkowania.
    9.Książkę zniszczoną lub zagubioną  uczeń  jest  zobowiązany odkupić.

 

Drodzy Uczniowie! Biblioteka szkolna jest zamknięta. Jednak nie zapominam  o czytelnikach: 

Polecam:

https://lektury.gov.pl/–portal internetowy zawierający większość szkolnych lektur,

https://wolnelektury.pl/- zasoby są dostępne  za darmo,

https://vod.tvp.pl/kolekcja/lektury-na-ekranie,47077909  

https://whatnext.pl/tvp-kultura-pokaze-ekranizacje-lektur-dla-uczniow/

ChmuraCzytania.pl -Chmura Czytania zawiera ciekawe książki polskich i zagranicznych autorów, m.in. Conrada, Kafki czy Czechowa. Nie wymaga logowania.

Polona.pl- Największa w Polsce biblioteka cyfrowa. Zawiera stare książki oraz inne zdigitalizowane zbiory. Większość z nich należy do domeny publicznej, więc są darmowe.

Empik Premium bezpłatnie przez 60 dni

Publio - darmowe ebooki - Publio to księgarnia internetowa. Oferuje ponad 100 ebooków za darmo. Jednak są to głównie lektury należące do domeny publicznej i poradniki.

Nexto - Księgarnia Nexto oferuje około 100 darmowych ebooków, z których większość to poradniki, lektury i podręczniki.

 

#NieZostawiamCzytelnika

Kochani, wielkimi krokami  zbliżają się Święta a po nich od razu ferie. Zachęcam byście  zajrzeli  na stronę Biblioteki Publicznej m.st. Warszawy, która przygotowała dla Was  propozycję aktywnego spędzania wolnego czasu w domu. W ramach akcji #NieZostawiamCzytelnika na Youtube’owym kanale udostępniła kilkadziesiąt nagrań spotkań literackich, debat, wykładów i wydarzeń muzycznych, które miały miejsce w Bibliotece. Możecie uczestniczyć wirtualnie w rozmowach z ulubionymi autorami m.in. Katarzyną Bondą, czy Anną Onichimowską, wziąć udział w wieczorze poetycko-muzycznym  poświęconym twórczości   m.in. Agnieszki Osieckiej,  czy Jacka Kaczmarskiego , uczestniczyć w rozmowie z Bohdanem Butenką  (zm.14.10.2019r.), ilustratorem i grafikiem, autorem książek i komiksów.  https://www.youtube.com/user/BibliotekaKoszykowa/playlists

Na stronie #Zostańwdomu – sztuka przyjdzie do Ciebie!  - możecie obejrzeć zbiory muzealne, spektakle teatralne, filmy, zapoznać  się z bogatą ofertą filharmonii, oper, teatrów czy bibliotek.
Jeśli chodzi o biblioteki, to zachęcam do odwiedzenia strony  #NieZostawiamCzytelnika - przegląd inicjatyw online realizowanych przez polskie biblioteki. Tam m.in. Miejska Biblioteka Publiczna we Wrocławiu opracowała wykaz darmowych e-booków, muzeów, filmów.

E-BOOKI I AUDIOBOOKI 

  1. Woblink- darmowe e-booki
  2. Legimidarmowy zbiór e-booków i audiobooków dla różnych grup wiekowych, dedykowany na okres pandemii. Aby skorzystać ze zbioru bezpłatnych ebooków należy wejść w link i wpisać kod: czytamy
  3. Polona- Biblioteka Narodowa, administrator Polony, udostępnia w serwisie nie tylko swoje zbiory, ale też obiekty innych instytucji – zdigitalizowane przy użyciu najnowocześniejszych technologii, pozwalających uzyskać najwyższą jakość
  4. Wolne Lektury- podstawowe źródło bezpłatnych lektur szkolnych dla uczniów i nauczycieli
  5. Bajkowisko- bezpłatne audiobooki dla dzieci na YouTube 
  6. Digital Book- audiobooki w języku angielskim
  7. pl- darmowe ebooki 
  8. Publio- darmowe ebooki 
  9. Virtualo- darmowe ebooki 
  10. pl- darmowe ebooki 

   11.Publio - darmowe ebooki 

   12.Virtualo - darmowe ebooki 

   13.Ebook.pl - darmowe ebooki 

   14.Ebooks43.pl - darmowe ebooki

   15.Storytel.pl - 30 dni słuchania za darmo - audiobooki na telefon i tablet

   16.National Emergency Library - jedno z większych archiwów uwolnione do 30.06

 FILMY I NAGRANIA

  1. Metropolitan Opera- wielu marzy o tym, aby chociaż raz udać się do Opery w Nowym Jorku i zobaczyć takie sławy jak Elina Garanca czy Anna Netrebko. Teraz można to zrobić z własnej kanapy
  2. Arte- darmowe dokumenty popularnonaukowe i spektakle. Macie ochotę na dokument historyczny, polityczny a może na obejrzenie Pippi Pończoszanki w Operze Helsińskiej? Wszystko dostępne w jednym miejscu i to w sześciu językach
  3. NINATEKA- filmy dokumentalne, fabularne, reportaże, animacje, filmy eksperymentalne, zapisy spektakli teatralnych i operowych, rejestracje koncertów, relacje dokumentujące życie kulturalne i społeczne oraz audycje radiowe 
  4. Teatr Telewizjitelewizyjne przedstawienia teatralne
  5. Filmy fabularne- filmy fabularne od Telewizji Polskiej 
  6. Filmoteka- Filmoteka Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie to projekt cyfryzacji oraz udostępniania wybitnych filmów tworzonych przez artystów polskich z pola sztuk wizualnych w XX wieku i na początku XXI wieku 

 MUZEA

  1. Władysław Hasior- wirtualny spacer po Galerii Opera  
  2. Google Art&Culture- dzięki kolekcji możecie chodzić po obrazach wielkich twórców, zagłębić się w świat street artu, wchodzić do muzeów, przeglądać dzienniki Fridy Cahlo i eksplorować świat sztuki i kultury 
  3. British Museum- interesują Was religie Afryki? Europejski design? Koniecznie zapoznajcie się ze zbiorami British Museum. Będziecie poruszać się po osi czasu, słuchać przewodnika i poznawać historię światowej kultury 
  4. Luwr- Luwr przygotował 3 szlaki zwiedzania. My sprawdziliśmy ścieżkę egipską, która pozwala zapoznać się ze zbiorami dotyczącymi tego starożytnego państwa. Po podejściu do eksponatu, można na niego kliknąć i wyświetlić więcej informacji
  5. Muzeum Malczewskiego- na zwiedzanie zaprasza Muzeum Malczewskiego w Radomiu
  6. Muzeum Gombrowicza- wirtualny spacer po Muzeum Gombrowicza 
  7. Muzeum Kochanowskiego- wirtualny spacer po muzeum w Czarnolesie
  8. Muzeum Powstania Warszawskiego- po wejściu na stronę internauci mogą "przejść się" korytarzami muzeum i odwiedzić sale tematyczne poświęcone różnym etapom powstania np. okupacji, państwu podziemnemu czy godzinie W
  9. Eastman Museum- legendarne zdjęcia online
  10. Wirtualne Muzeum Fotografii- fotografie z archiwów wybitnych polskich artystów wykonane na przestrzeni dekad, ścieżki tematyczne i linki do innych zbiorów on-line
  11. Narodowe Archiwum Cyfrowewielka baza cyfrowych archiwaliów 
  12. Travel and Leisure- wirtualne zwiedzanie 12 słynnych muzeów
  13. Buckingham Palace - wirtualny spacer po rezydencji Królowej
  14. Muzeum Fridy Kahlo- wycieczka po ogrodach Błękitnego Domu
  15. Lyndhurst Mansion- wirtualny spacer po jednym z piękniejszych dworów gotyckich Ameryki

Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi proponuje m.in. WIRTUALNY SPACER LITERACKI PO ŁODZI

Jana Sztaudyngera i innych wybitnych pisarzy i poetów z regionu łódzkiego można spotkać na literackim szlaku. 
Wystarczy zagrać w grę na smartfony "Literacki surfing" - bezpłatnie i bezpiecznie, bo bez wychodzenia z domu!

Polecam stacjonarną wersję gry, bez wychodzenia z domu.
Szczegóły projektu: https://www.wbp.lodz.pl/literacki-surfing
Zachęcam.

„ Wyzwanie czytelnicze” - lubimyczytać.pl. Za lubimyczytać.pl zachęcam wszystkich, którzy kochają czytać jak i tych, którzy jeszcze tej pasji w sobie nie odkryli, do wzięcia udziału w „Wyzwaniu czytelniczym” na czerwiec 2021: pt. „ Przeczytam książkę z ilustracjami lub...

Czerwcowe spotkania autorskie online! WBP im. Marszałka J. Piłsudskiego w Łodzi zaprasza zainteresowanych na spotkanie z pisarką Katarzyną Enerlich. Spotkanie odbędzie się 15 czerwca 2021r. o godz. 14.00. https://wbpwlodzi.clickmeeting.com/spotkanie-on-line-z-katarzyna-enerlich-z-tlumaczeniem-na-pjm &bdq...

Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi zapraszana spotkania online z Zośką Papużanką oraz Michałem Rusinkiem. 20 maja 2021 roku o godz. 19.00 – odbędzie się spotkanie online z Zośką Papużanką, autorką m.in. „Szopki”, powieści „O...

23.04.2021r. obchodzimy Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich ustanowiony przez UNESCO w 1995 roku w celu promocji czytelnictwa, edytorstwa i ochrony własności intelektualnej - praw autorskich. Świętując Dzień Książki i Praw Autorskich, pamiętajmy, że w dobie przymusowej izolacji szczególne znaczenie mają b...