KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kategoria: Biblioteka

Dzień Kota

17.02.2021

Dzień Kota

17.02.2021

Z okazji Światowego Dnia Kota, proponuję  nostalgiczną podróż w czasie, bo jak pisał Paulo Coelho w „ Być jak płynąca rzeka”:  „(…) najśmieszniejsze w ludziach” jest to, że „Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utrac...

I w tym roku biblioteka aktywnie włącza się w obchody Święta Zakochanych. Miłość- to potężne uczucie,  inspiracja dla  artystów, w tym oczywiście pisarzy. Proponuję więc sięgnąć po serię:  ROMANSE WSZECH CZASÓW , kolekcję najsłynniejszych światowych powieści o miłości. Znajdziemy w nie...

W styczniu 2020 r. mija 45. rocznica śmierci  "Królowej kryminałów"  -  Agathy  Christie (ur.15.09.1890 r. – zm.12.01.1976 r.), najbardziej znanej na świecie pisarki kryminałów oraz najlepiej sprzedającej się autorki  wszech czasów.  Zapraszam do czytania ...

Warto przeczytać!

Wiecie kim jest Arnaldur  Indridason, nie? Ja też do tej pory nie wiedziałam, aż wpadła mi w ręce jego książka pt. „W bagnie”, powieść  kryminalna, wchodząca w skład cyklu książek  o detektywie Erlendurze Sveinssonie, błyskotliwym, choć dość irytującym policjancie z Reykjaviku, współpr...

Na stronie Ministerstwa Edukacji i Nauki możemy przeczytać, że w tym roku obchodzimy 100. rocznicę urodzin Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Poeta pokolenia Kolumbów urodził się 22 stycznia 1921r., zginął 4 sierpnia 1944 r. w  Powstaniu Warszawskim. W 100-lecie urodzin, Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ogłosił ...

Wesołych Świąt!

Wesołych Świąt! Zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia życzy - M.S.  ...

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas więc pomyśleć o prezentach. Znajdź coś wyjątkowego dla najbliższych z szerokiej oferty wydawniczej,  bo jak powiedział włoski filozof Umberto Eco: "Ci którzy czytają książki, żyją podwójnie." Przygotowałam kilka propozycji - na każdy gust. 1.”Zaginion...

Teatr Powszechny w Łodzi zaprasza na transmisję on - line spektaklu "Rodzina". Cena zaskakująca, ale potwierdzona w kasie - 0,20 zł. Terminy w jakich można będzie obejrzeć spektakl, zapraszając scenę i aktorów do swoich domów: 18 grudnia g. 19:00 Online - PREMIERA 19 grudnia g. 19:00 Online - PREMIERA 20 ...

W. B. P. im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi zaprasza na koncert online „W kalendarzu jest taki dzień”. Koncert odbędzie się 5.12.2020r. o godz. 17.00. Podczas koncertu będziecie mogli usłyszeć piosenki, do których słowa napisał Ludwik Jerzy Kern, m.in. „Cicha woda b...

Kochani, 28 listopada mijają 102 lata od nadania praw wyborczym wszystkim Polkom. ”Obok dostępu do edukacji Polki wiedziały, że dopiero na tej podstawie można budować równe społeczeństwo. Wykształcenie dawało kobietom zawód, niezależność finansową, szansę na rozwijanie talentów i pasji. ...