KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kategoria: Biblioteka

Z tej okazji chciałabym  zachęcić do  czytania książek, dzięki którym zabłyśniecie. Polecam: ”Najlepsi. Kowboje, którzy polecieli w kosmos” - T. Wolfe, historia programu Mercury, który miał za zadanie wyniesienie pierwszych amerykańskich astronautów na orbitę okołoziems...

Z okazji 100. rocznicy urodzin jednego z największych Polaków w naszej historii – Papieża Jana Pawła II (18.05.1920 r. zmarł 2.04.2005 r.) MEN zaprasza wszystkich na Koncert „Santo Subito – Prorok naszych czasów” z Sanktuarium Świętego Jana Pawła II w Krakowie. Szcze...

„Święto Narodowe Trzeciego Maja, to święto państwowe ustanowione w 1919 roku, kiedy Polska odzyskała niepodległość, a potem ponownie w 1990. Święto Konstytucji 3 Maja obchodzone jest w ramach upamiętnienia uchwalenia Konstytucji w 1791 r.  Miłośników  historii zachęcam do  odwiedze...

Międzynarodowy Dzień Ziemi jest okazją do zastanowienia się nad tym jak zadbać o nasze środowisko naturalne. Produkujemy mnóstwo śmieci, splin, wycinamy drzewa, marnujemy wodę. Czas, zacząć zmiany od siebie. Na początek może starajmy się ograniczyć  liczbę używanych toreb foliowych, zamieńmy je na papierowe...

W tym roku mija 80. rocznica zbrodni w Katyniu. Masowe groby oficerów Wojska Polskiego, zamordowanych przez NKWD wiosną 1940 r.odkryli  naziści w 1943 r. Przez całe 10-lecia sowieci zaprzeczyli, że to oni stali za egzekucjami, przypisując mord Niemcom. Dopiero 30 lat temu Związek Radziecki  przyzn...

Wielkanoc

08.04.2020

Wielkanoc

08.04.2020

Niech nadchodzące Święta Wielkiej Nocy niosą ze sobą radość i nadzieję. Życzę wszystkim dużo zdrowia, "jeszcze będzie przepięknie...". ...

Dziś obchodzimy 15 rocznicę śmierci Jana Pawła II (zmarł 2 kwietnia 2005 r.). W tym szczególnym dniu "w czasie zarazy" przyda się wszystkim promyk nadziei, bo jak pisał św. Jan od Krzyża: „Staraj się sprawić przyjemność (....) innym niż samemu sobie,( ...). Im więcej dasz, tym więcej wróci do Ciebie...

ZRÓB TO SAM!

30.03.2020

ZRÓB TO SAM!

30.03.2020

Kochani, wszystkim, którym dopiekło ślęczenie nad książkami i nauka polecam robótki domowe. Nie ma co się śmiać, to relaksujące i pożyteczne zajęcie (w dobie przymusowego zamknięcia w domu), pod warunkiem, że jesteśmy cierpliwi. Ja na własny użytek odkryłam haft richelieu. Książkę ze wzorami zakupiłam już...

27 marca, co roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Teatru. W tym, z powodu epidemii całe życie kulturalne przeniosło się do sieci. Wszystkim,  którzy siedzą w domu i się nudzą, polecam kontakt z kulturą wysoką. Na stronie #Zostańwdomu – sztuka przyjdzie do Ciebie!  - możecie obejrzeć zbi...

Ostatki!

25.02.2020

Ostatki!

25.02.2020

Staropolskim  zwyczajem we wtorek świętowaliśmy ostatni dzień Karnawału. Już od samego rana na korytarzach można było spotkać przebierańców. W bibliotece odbył się Konkurs na najlepsze przebranie. Zwyciężyła: Milena Styss. Wszystkim uczestnikom Gratulujemy! Organizator konkursu: Samorząd Uczniowski i bi...